Skip to main content
man sitting on floor beside boxes

Tlačíme bezdrôtovo – Recenzia na HP Photosmart AIO B110n

Už dávnejšie som uvažoval nad multifunkčným zariadením, ktoré nemusím mať pripojené cez USB a môže byť od môjho pracovného priestoru vzdialené aj 4 metre. Odrádzalo ma však niekoľko faktorov …

Možno ste aj Vy v situácii, ako ja, že Váš pracovný stôl, alebo PC stolík je menších rozmerov. Takže predstava zabratej väčšiny úžitkovej plochy stola nie je práve ergonomicky príjemná. Ďaľším faktom je, že ak dané zariadenie je atramentové, nevyhnete sa aj – keď len minimálnym – otrasom, ktoré spôsobí aktivita zariadenia. V neposlednom rade je to fakt, že máte pod nohami ďaľšie dva káble. Jeden USB, druhý sieťový adaptér.

Ovládací panel

V mojom prípade však zohrávali ešte ďaľšie dva faktory podstatnú úlohu. Cena a podpora zariadenia pod operačným systémom GNU/Linux. Preto pomerne mi padla vhod ponuka testovať podobné zariadenie – HP Photosmart AIO B110n.

Pár dní od oslovenia mi prišlo spomínané zariadenie v čiernom prevedení, ktoré obsahovalo aj látkové elegantné tašky služiacie na prenos zariadenia a napájania pohodlnejším spôsobom. Po rozbalení som sa pustil do konfigurácie zariadenia, ktoré spočívalo v nastaveniach pripojenia na WiFi, ktoré v byte k plnej spokojnosti využívam. U tohto modelu sa celé nastavenie realizuje prostredníctvom dotykových tlačidiel na LCD paneli priamo na zariadení. A to aj vrátane WEP/WPA kľúča. U modelu B109n, ktoré som si deň po vrátení testovacieho zariadenia zakúpil, musí mať nastavenie bezdrôtového pripojenia cez USB.

Wireless tlačiareň a scanner je na nezaplatenie :)

Počiatočné nastavenie nebolo úspešné, viac informácií mi poskytol tlačený report od zariadenia, ktorý bol prehľadný a výstižný. Chyba však bola na strane môjho routra, ktorý potreboval reštart a zariadenie sa následne pripojilo bez problémov. Prvý krok teda zbehol OK, prichádzal okamih, ktorého som sa viac obával … Komunikácia s mojím PC (inštalovaný Kubuntu Linux 10.04).

Keďže už dávnejšie viem o balíku aplikácií HPLIP priamo od Hewlett-Packard, spustil som sprievodcu pridaním nového zariadenia a o pár sekúnd mi už bolo ponúknuté dané zariadenie, ktoré som zvolil, uložil a dal vytlačiť testovaciu stránku. Kalibrácia farieb ako aj hláv úspešná a bezbolestná. Ďaľším otáznikom bolo skenovanie. Xsane však aj v tomto prípade pracoval bez najmenších problémov.

HPLIP v akcii

Tlačiť však nemusíte len z PC, je možnosť okrem kopírovania aj samozrejme z SD a MMC kariet, ktorých sloty nájdete na prednej strane pod LCD panelom. S One-Click skenovaním priamo do PC (stlačením tlačidla na tlačiarni) bol už u mňa problém, no pripisujem to skôr klientskej stanici, čiže môjmu PC a platforme Linux. Ostatné veci však išli v poriadku.

Vložte kartu a tlačte ...

Zariadenie môže byť umiestnené napríklad aj na komode ...

Z môjho pohľadu som však ako určité negatívum vnímal príliš dlhé „zahrievanie“ zariadenia po uvedení do pohotovostného režimu, ktoré občas trvalo aj takmer dve minúty a miestami zvýšenú hlučnosť počiatočných pohybov hláv. Avšak následná rýchlosť tlače ako aj jej kvalita ma milo prekvapili, nakoľko sa predsa len jedná o atramentovú tlačiareň a tým pádom nejak odsunuli tento negatívny dojem na vedľajšiu koľaj.

Keď to zhrniem: za niečo okolo 80 EUR +- máte multifunkčné zariadenie, ktoré môžete umiestniť kdekoľvek v priestore pokrytom Vašou bezdrôtovou sieťou, čím vlastne potrebujete jediný kábel – napájací. Veľmi dobrá podpora zariadenia pod GNU/Linux vrátane správy atramentu, rýchla tlač, kvalitné chybové reporty v prípade problémov, kvalitné scanovanie, pomerne veľká výdrž náplní (v závislosti na type classic/XL). Pokiaľ zvažujete kúpu podobného zariadenia, Photosmart B109n/B110n môžem vrelo odporúčať.

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: