Skip to main content

Kontroverzný Metropolis? Rozhodne áno!

Projekt Metropolis, ktorý by mál vyrásť na konci Petržalky, vyvolal vlnu vášní a diskusií. Veľa ľudí sa vyjadrilo PROTI projektu a dokonca bolo označené mnohými ako semenište hriechu a nerestí. Ja som však rozhodne za tento projekt a vysvetlím aj prečo, i keď riskujem, že si poštvem proti sebe pätinu bratislavčanov.

 

 

Developerom projektu je spoločnosť, ktorá už v Bratislave vybudovala nákupné stredisko a nejaké kancelárske budovy a vopred upozorňujem, že tento článok neslúži ako PR a ani nebudem mať zaň nijakú odmenu, jedná sa čisto o môj názor.

Kameňom úrazu tohto projektu je viac vecí. Ako hlavný problém sa ukázal zámer spoločnosti prevádzkovať v rámci komplexu kasíno … Ó, áno. Hazard. Škaredý, zlý hazard, ktorý priťahuje kriminálne živly a prostitútky a rapídne zvýši kriminalitu v meste a mestskej časti. Dopad na spoločnosť a enormné zaťaženie rozpočtu na likvidáciu spoločenských škôd!

Hahaha! Dovoľte mi, aby som sa schuti zasmial! O projekte sa už popísalo mnoho, napríklad aj tu , tu , tu či tu a ešte všemožne inde. Priznám sa, že mi je fuk, či ma niektorí odsúdia. Budem sa snažiť na to pozerať reálne a povedzme si zopár vecí.

 

AD hazard a gamblerstvo

Rozloha kasína klesla z pôvodne troch plánovaných percent celkovej úžitkovej plochy na percentá dve, čo pri množstve atrakcií a služieb nie je až tak veľký priestor. Predpokladám tiež, že kasíno bude mať určitý nepísaný dress code, čiže montérkových a inak ošumnelo odetých starších pánov idúcich z práce utratiť pol výplaty až celú výplatu môžme predom vylúčiť a práve tí tvoria najvyšší podiel gamblerov na Slovensku podľa mojích odhadov, nakoľko som sám bol v tejto spoločnosti niekoľko rokov.

 

Ďaľší fakt je ten, že hazardér je každý, kto si podáva pravidelne Loto, Keno alebo si kúpi žreb, prípadne sa zapojí do inej súťaže o peniaze. Všade je vklad a všade je to prevažne o šťastí.

 

Apropos, hazard. Tu už sa nik neozýva, že napríklad na čerpacej stanici pohonných hmôt na Karloveskej ulici sú umiestnené 3 (slovom TRI!) výherné automaty? A pritom v okolí do 100 metrov sa nachádza základná škola ako aj gymnázium? Alebo nikomu neprekáža a neprotestuje proti prevádzke herní pomaly na každých 150 – 200 metroch v Bratislave? A čo kasíno v Crowne Plaza alebo Redute? Sme slepí alebo len nechceme vidieť fakty?

AD kriminalita a prostitúcia

Rozsiahlosť tohto projektu naznačuje, že len úplný idiot by si nechal zničiť svoje dielo postavené za vlastné peniaze. Prítomnosť kasína vôbec nie je istotou a zárukou, že k tomu naozaj dôjde a tieto problémy sa tu aj naozaj vyskytnú vo veľkom. Viď spomínané priklady v predchádzajúcom odstavci.

 

Ak niekomu vadí kriminalita a prostitúcia v novom komplexe, nech sa venuje prevencii a eliminácii už teraz. Nech sa páči, Krížna, Panónska či Slovnaftská sú pre Vaše moralizovanie ako stvorené! Jaj, aha … Zabudol som. Odvaha, bojovnosť a ochota končí pri Vašej klávesnici …

AD problémy s dopravou a dopad na okolie

Tieto argumenty síce do určitej miery majú svoje opodstatnenie, ale aj svoje riešenie. Teraz mi možu mnohí vynadať, že tá lokalita je zlá, okolie trpí. Už 27 rokov mám trvalý pobyt cca 500 – 700 metrov od polohy plánovaného komplexu, takže danú lokalitu poznám viac než dobre.

 

V tej oblasti bolo už pred viac ako 15timi rokmi plánované sídlisko alebo iný podobný komplex vrátane depa metra, ktoré tam už má čiastočné základy. Dlhé roky je to len nevyužité pole a „akousi“ pomyselnou hranicou Petržalky. Najbližšie sú v dosahu čistička odpadových vôd, hrádza a priľahlé sídlisko.

 

V prípade ukončenia výstavby aspoň jednej časti komplexu nie je vylúčené, že práve z priľahlého okolia si tam nájde prácu niekoľko stoviek ľudí, čím nebudú musieť dochádzať za prácou do odľahlého Volkswagenu, či iných končín. Tým pádom sa odbremení záťaž na MHD jednotlivých liniek  v blízkosti už na začiatku ich trasy (kto tam býva, dá mi za pravdu), no urýchli takisto proces výstavby nosného systému MHD a mnoho ďaľších vecí s tým súvisiacich.

AD peniaze do rozpočtu

Peniaze boli, sú aj budú … Aspoň to sa zvykne hovorievať. Súčasna situácia na Slovensku, čo sa rozpočtu, HDP, deficitu a iných ekonomických vecí týka nie je vôbec ružová, o mestskej kase ani nehovoriac (spomínaný nosný system, zlý stav vozového parku DPB, či stav koľajových tratí, mestských komunikácií, atď., atď.).

 

Bratislavské letisko sa tiež momentálne po krachu SkyEurope nemôže chváliť extrémnym počtom odletov a príletov. Mestská i štátna kasa potrebujú peniaze ako soľ, to je snáď každému jasné.

 

Potom nechápem, prečo sme proti príjmu takého množstva peňazí. Prečo sme proti práci? Prečo sme proti zvýšenému prílevu turistov? Rowdies alebo fanúšikovia Crvenej zvezdy demolujúci, čo im príde do cesty skoro nikomu nevadili, nik neprotestoval … Ničenie futbalových štadiónov či tunelovanie v politike nik nenapadol, pritom to stojí peniaze nás – daňových poplatníkov a nie malé. Ale to, že nám padnú peniaze ako pečené holuby do huby, tak to už vadí mnohým …

 

 

 

Zo stránok projektu Metropolis len pár údajov na záver …

 

Projekt Metropolis v číslach:

  • Výška investície 1,5 mld. eur
  • Predpokladané príjmy do štátneho rozpočtu: 600 miliónov eur ročne
  • Počet dlhodobých pracovných miest: takmer 9000,
  • krátkodobých : takmer 20­ 000
  • Impulz pre pracovný trh a sektor služieb nielen v Bratislave ale na celom Slovensku
  • Predpokladaná dĺžka stavebných prác: 3-5 rokov
  • Komplex priláka vyše milióna turistov ročne (konzervatívny odhad)
  • Návštevníci zvýšia príjmy krajiny z cestovného ruchu i výnosy z DPH
  • Takisto sa postarajú o oživenie bratislavského letiska a využijú služby dopravcov, taxislužieb atď.
  • Súčasťou komplexu bude kongresové centrum s celkovou plánovanou rozlohou vyše 76-tisíc m2
  • Prílev kongresových hostí znamená prínos pre ekonomiku celého
    štátu, podporuje podnikanie, znižuje nezamestnanosť, prispieva k
    stieraniu sezónnych výpadkov cestovného ruchu

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

2 thoughts to “Kontroverzný Metropolis? Rozhodne áno!”

  1. Som proti výstavbe ďalšej obytnej zóny a ďalších „kultúrnych“ svätostánkov a hneď vysvetlím prečo.
    Miest na „kultúrne“ zhovadenie sa máme v Bratislave tak akurát: Aupark, Polus, Avion, Eurovea, River Park, načo ďalší? Bytov a domov je v Bratislave tiež dosť, posledné vystavané bytové domy sa nepýšia práve plným obsadením, či už je to Manhattan/Oby Dick, domy na Dlhých Dieloch atď atď a aj tak všetko je to buď pre cépečkárov túžiacich po „Blaváctve“ alebo sa tam presťahujú miestni, ktorí svoj pôvodný 30 ročný zastaralý byt v 30 ročnom zastaralom paneláku v Petržalke prenájmu pre, hádaj koho, pre cépečkárov. Tak potom načo? Už beztak sú v dopravnej špičke kolapsy na všetkých pojazdných mostoch, najmä na Prístavnom moste a keď pribudnú ďalšie obydlia, tak budú tie kolapsy ešte väčšie.
    A takisto nesúhlasím ani s lokalitou. Do roku 1989 to bol Janíkov dvor, kde bola zástavba rodinných domov, dokonca tam bol kostol a normálne tam chodil aj autobus MHD, ktorý tam mal konečnú. Kvôli zbytočnej výstavbe depa pre metro to tam vyľudnili, ale prišiel November 1989 a všetky stavebné práce, ako aj sen o bratislavskom metre skončili. Tak potom dovolili pôvodným obyvateľom sa nasťahovať naspäť do tých domov, ale tie boli sčasti zdemolované stavbármi a vandalmi, že boli neobývateľné a štát samozrejme neinvestoval do rekonštrukcie. Takže to definitívne zrovnali so zemou a radšej nech už to tak aj ostane.

    1. de facto suhlasim s mnohymi vecami. je teraz okolo toho dlhodobo ticho, tak uvidime, aj ked sa mnozia zase nazory, ze novy most cez dunaj atd. o preplnenosti mosta niet debat. pristavny most dokaze cloveku urobit riadny casovy skrt cez rozpocet.

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: