Skip to main content

Microsoft zmenil taktiku a podľa mňa k lepšiemu

Tí, ktorí ma poznáte si možno po prečítaní nadpisu musíte myslieť, že mi šibe alebo si robím z Vás dobrý deň. To by sa od „linuxáka“ ako ja asi dalo čakať. Flame však nemienim vyvolávať, mienim písať naozaj seriózne.

Microsoft absolvoval za posledné roky veľkú vlnu kritiky. Či už za licenčnú politiku, pozíciu na internete alebo za svoje produkty. Dlho sa zdalo, že Microsoftu ide len o dve veci – monopol a peniaze.

Drvivá väčšina z nás začínala v rámci počítačovej gramotnosti na operačnom systéme Windows (OK, niektorí na didaktiku, či Atari a pod.). Čas plynul, technika pokročila, od Windows 3.1 sme prešli cez verziu 95, 98 až po XP či Vistu. A práve Vista absolvovala veľkú vlnu kritiky či zo strany laickej verejnosti alebo odborníkov. Či to bola HW náročnosť a podpora, ktorá bola nižšia ako u UNIX/Linux systémov, tak aj roztrieštenosť na niekoľko typov licencií. Vista bola len akýsi medzikrok medzi Windows XP a pripravovaným Windows 7. Práve tu došlo k zmene v rámci obchodnej stratégie – bližšia komunikácia s konečným spotrebiteľom. Buď vo forme virálnych kampaní, kampane I’m PC, no predovšetkým začala spoločnosť načúvať bežným užívateľom.

Blog ako komunikačný prostriedok

Keď som pred pár týždňami dostal echo o slovenskej verzii Windows blogu, ostal som mierne prekvapení a bol som zvedavý, ako to nakoniec vypáli. Priebežne som sledoval aktualizovanie stránky, ako aj interaktivitu užívateľov či samotný obsah. Musím uznať, že sa snažia. Za mesiac pribudne v priemere cca. 15 článkov z rôznych oblastí okolo samotného Windows. Či už sú to tipy pre XP alebo Vistu, tak aj informácie pre developerov ako aj o nich, či informácie zo zákulisia. Čitatelia sa síce zapájajú pomenej, no zatiaľ relatívne v rámci netikety. Blog však beží zatiaľ len ničo okolo piatich mesiacov, počkajme si ešte pol roka – rok a potom môžeme zhodnotiť viac.

Novodobé bojisko – internet

Oblasť vývoja softvéru pre PC a veci s tým súvisiace nie sú jedinou činnosťou tejto spoločnosti. Vyhľadávací engine MSN.com však nestíha za google s dychom, preto skúšajú inovovať vyhľadávanie. Najnovšie na to idú so slečnou Dewey. Že neviete, kto to je? Tak sa jej spýtajte sami ;-). Na margo tejto novinky od Microsoftu som kdesi na internete čítal, že prečo použili flash a nie ďaľší ich výtvor – silverlight (obdoba FLASH-u). Priznám sa, že som radšej voľbe Flash technológie, nakoľko Microsoft produkty na Linux platforme … No neviem, neviem … 🙂

Niekedy nezaškodí písať o „konkurencii“ aj keď používate niečo iné. Človek si aspoň rozšíri obzory, zistí čo je nové a tak. Nie je totiž dôležitá SW príslušnosť, ale spokojnosť koncového užívateľa. Či už používa Windows, GNU/Linux alebo Mac produkty.

P.S.: Odpoveď pre niektorých – nie, nemám to zaplatené a ani ma nik nedonútil napísať tento článok. Napísal som ho slobodne a bez ujmy na zdraví. 😉

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

One thought to “Microsoft zmenil taktiku a podľa mňa k lepšiemu”

  1. Mno neviem ci je to zmena taktiky MS, lebo toto vsetko funguje uz dlho. Len to nerobil lokalne ale globalne. To ze MS zacal robit lokalny blog na dost dobrej urovni ma prekvapilo a priznam sa ze aj potesilo. Clanky odoberam, aj ked blogeri ktori na nom publikuju odvtedy pisu menej na svojom piesocku. Nieco za nieco.

    Silverlight nevidim ako problem, nech si robi kto co chce – ak to bude dostupne pre kazdu platformu. Ak nie tak firma tym dava jasny signal ze VAS nechceme. MS inak prislubil velku spolupracu na portovani tejto platformy, nieco uz vyslo ale previazanost na Windows je stale velka takze vyvoj pre linux je spomaleny.

    Nic nieje ciernobiele. Kazdy pouziva co chce. A je dobre mat prehlad co sa deje vseobecne, neraz to pomoze pri rieseni nejedneho problemu 😉

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: