Skip to main content

Má blogovanie perspektívu?

Fenomén internetu posledných rokov samozrejme neobišiel ani Slovensko, bloggerov neustále pribúda a mnohí sú viac či menej úspešní. Niekedy to však nie je prechádzka ružovým sadom, mnohí blogujú len pre peniaze a mnohí pre iné.

No i tak majú mnoho spoločného. Píšu často zo života, publikujú fotky i názory, ale aj tak sú iní. Každý má svoj okruh záujmu.

Pred chvíľou, keď som kontroloval poštu, keďže ležím doma chorý, našiel som si v čítačke článok ‚Čo za problém majú blogeri‘ od Evy Vozárovej z mediálne.sk, ktorý som si v posteli prečítal s veľmi zaujímavým výrazom v tvári.

Istý pán Ben Hammersley z Anglicka sa vyjadril na nedávnej konferencii, že väčšina bloggerov sú hlupáci. Myslím si, že toto označenie si mohol odpustiť. Ako som písal, mnohí píšu pre potešenie, s radosťou a nadšením, pre priateľov, skrátka len tak. Hľadajú témy, predovšetkým píšu o tom, čomu rozumejú a vo väčšine prípadov – zo života a úprimne.

Kde je problém? Eva Vozárová to prirovnala k možnej kríze stredného veku, mnohým došli témy alebo ich prešla chuť. Iní žiaľbohu (podobne ako ja) časovo nestíhajú blogovať. Píšeme síce bez istoty, ale keď si náš blogpost prečítajú aspoň traja až piati čitatelia, sme spokojní a aj to je niečo. Naše slová si našli čitateľa. Píšeme, či už máme talent a nadanie, alebo nie.

Aj v naších končinách nájdeme mnoho príkladov. Niektorí chcú zaujať, niektorí sú v tom naozaj dobrí ako v linkovanom článku spomenutý Karol Sudor a iní pre peniaze. To je možno ten kameň úrazu. Písanie pre peniaze môže veľmi ľahko spôsobiť stratu kvality i čitateľov. peniaze kazia charakter i morálne kvality. A aj v tomto prípade platí známa nerovnosť kvantita != kvalita. Možno kruté, možno smutné, ale je to tak. Netvrdím, že nemám reklamu na mojom blogu, ale ešte som nevidel z nej ani korunu a po ďaľšie, musel by som písať snáď každý deň.

Takže pokiaľ sú spokojní čitatelia (či už súhlasia s názorom autora, alebo aj nie, ale majú konštruktívnu kritiku), blogovanie ako také má perspektívu. Ale treba blogovať srdcom a citmi, nie pre peniaze a slávu. Svetská sláva – poľná tráva …

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

3 thoughts to “Má blogovanie perspektívu?”

  1. emdi zle si to pochopil 🙂 ja som tym nemyslel tvoj (tvoje) clanky. ale ten co bol na medialne.sk. tvoj blog citam velmi rad a navstevujem ho pravidelne. len skoda ze tka malo pises v poslednej dobe.

  2. ten clanok som zacal citat ale zdal sa mi taky bez vyznamny ze som to nechal tak. nemam rad ked niekto vrta do blogerov. je kazdeho osobna vcec ci si pise dennik alebo nie alebo ci si ho pise na nete alebo nie, alebo bloguje (co je skoro to iste, len dnes uz je blogovanie trosku ine ako pisanie dennicku).

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: