Skip to main content

Televízna lahôdka

Hoci od prvej produkcie seriálového žánru v réžii slovenskej komerčnej televízie pretieklo už veľa vody Dunajom a uplynulo mnoho rokov, nedá sa povedať, že by nastal extrémne výrazný booom. Mnoho zmenila až TV JOJ.

 

Netajím sa, že mi je sympatickejšie vysielanie našej trhovej televíznej dvojky. Keď si odmyslím perfektnú prácu s vlastnou corporate identity, tak aj minimálne po seriálovej stránke mi vyhovuje. O to viac ma teší, že JOJka sa snaží aj o výraznejšiu produkciu vlastnej tvorby. Panelák sa dá nazvať fenoménom. Pravidelný denný seriál, ktorý sa vysiela už siedmu sezónu, má za sebou vyše 600 častí a vytiahol do povedomia širokej verejnosti mnohé talenty, ktoré sme mohli poznať prevažne len z divadiel alebo spoza mikrofónov dabingových štúdií. Nasadil vysokú latku a občas nastavuje zrkadlo naším povahám. Spolu s Mafstory sú už stálice posledných TV sezón. Kreatíva na Kolibe však chrlí neustále ďaľšie, nemenej po technickej i obsahovej stránke, kvalitné diela, ktoré vždy niečím vyniknú. Nedávno skončené Odsúdené, Keby Bolo Keby, Ako som prežil a iné. Poslednou novinkou, ktorá si ma i napriek počiatočným predsudkom získala, je seriál Dr. Ludsky

 

Hlavným dôvodom predsudkov bol predstaviteľ hlavnej postavy Dr. Daniela Ludskeho – Tomáš Maštalír. Herec, ktorého hlas počujete skoro v každej reklamnej prestávke, v každom druhom dabovanom americkom filme, v Ordinácii, v rádiu a už Vám to lezie pekne krkom. Musím však uznať, že táto postava mu padla výnimočne viac než dobre, pôsobí v nej spôsobom, že sa Vám neprotiví i napriek vyššie spomínaným dôvodom. 

 

Plusom seriálu , okrem kamery či situovania do lekárskeho prostredia , sú samotné dejové a obsahové línie, ktoré údajne vychádzajú zo skutočných udalostí. Charakter postavy nie je žiadnym neviniatkom a odráža bežný obraz rozvedených rodičov a workoholizmus jedného z nich. Idealizovanie v tomto seriáli nemá svoje miesto a pôsobí realistickým dojmom, čím sa vyhýbame zbytočnému znižovaniu IQ tureckým koeficientom. Scenár vo svojich rukách má opäť Stano Dančiak ml., ktorý sa podpísal pod viacero úspešných TV projektov. Celkový estetický dojem dopĺňa titulná pieseň seriálu v podani Richarda Mullera ako aj efektné priestorové spracovanie úvodnej zvučky. Seriál pobaví, podráždi nervy i city. Rozhodne stojí za vzhliadnutie aspoň jednej časti.

 

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: