Skip to main content

Zisti, kto ťa šmíruje!

Stalking, alebo aj šmírovanie, je dlhé roky bežnou vlastnosťou ľudí. U niektorých fetiš, u niektorých zvedavosť, u niektorých zúfalstvo. Kto z nás by nechcel vedieť, ktorí ľudia zhliadli náš profil na sociálnej sieti?

Internetom sa teraz šíri nový scam, kde niekto z vasich známych „akože“ zdieľa článok z pochybného webu (viď obrázok), kde Jaroslav prezrádza, ako to docieliť.

FB-step-5
Príspevok, v ktorom môže byť označených až 99 ľudí , pôsobí na prvý pohľad dôveryhodne. Podozrivou môže byť už samotná www adresa (v tomto prípade 92L489N13Y…)

 

Aby to pôsobilo dôveryhodnejšie, zakrátko po označení veľkého množstva ľudí, pribudne od obete, ktorej konto bolo zneužité, komentár, ktorý ospevuje metódu. Pochopiteľne, ani jednu z vecí nepridala obeť vedome, ale script, ktorý disponuje prihlasovacími údajmi.

 

Ak to vidíte …

… jednoducho kontaktujte tohto známeho, aby vedel, že to má na nástenke, aby to zmazal (je možné, že ešte pribudnú opakovane príspevky) a spraví nasledovné:

– ZMENIŤ HESLO a … 

 

FB-step-1
1. Na úvodnej obrazovke zvoľte nastavenia (tri čiarky vpravo hore) 2. V karte Nastavenia a súkromie zvoľte Nastavenia
FB-step-2
3. Zvoľte si položku „Zabezpečenie a prihlasovanie“
FB-step-3
4. V časti „Kde ste prihlásený/-á“ si dajte „Zobraziť všetko“
FB-step-4
5. Vyhľadajte podozrivé pripojenie. Vo väčšine prípadov sa útočníkove zariadenie prihlasovalo z Prievidze. Kliknite na trojbodku (ako na obrázku) a zvoľte „Odhlásiť sa“

 

Hotovo.

Ako sa to mohlo stať?

Jednoducho. Obeť mohla kliknúť ako v tomto prípade na nejaký link, kde sa zobrazila podvodná prihlasovacia stránka na FB, ktorá bola na nerozoznanie od pravej … 

Preto treba byť opatrný. Kľudne tento návod šírte ďalej 🙂 Odvdačiť sa mi môžete registráciou do môjho lifeline v Cashback World 😉

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: