Skip to main content

Vláda, požičaj mi auto!

Pristav ho budúci utorok o deviatej ráno pred môj dom. Mám naplánovaných 6 stretnutí po celej Bratislave a ešte musím isť s mamou na nákupy.

Že žartujem? Vôbec nie! Dôvodov je viacero. Keď som včera videl sumu, ktorú mám vďaka môjmu daňovému priznaniu odviesť (som kvartálny platca, ročne presiahnu moje dane 6-cifernú hodnotu), stúpol mi mierne tlak. Pri pomyslení, že slovač tvrdo drie a vedenie našej krajiny jej hádže polená pod nohy, s výnimkou vyvolených, mnohým z nás začne vrieť žlč.

Najnovšou špecialitou je milionárska daň, ktorá sa dotkne ľudí s ročným príjmom nad 400.000,- Sk, čo pritom nie je ani len polovica z najmenšej 7-miestnej sumy. Človek chce žiť podľa svojich predstáv, no keby to nedajbože dosiahol, štát mu to spočíta. To radšej kopať kanalizáciu alebo živiť sa inou – slabo platenou – prácou, len aby neplatil také dane.

Kapitola predtým bola spojená s kauzou WebSupport, kde vďaka NEODBORNÉMU ZÁKROKU samotný štát poškodil svojich občanov – klientov WebSupportu a škody sa odhladli na desiatky miliónov korún! Kto ich odškodní? Štát? Čiže my?! Aby toho nebolo dosť, tak ministerstvo nazvalo protestujúcich používateľov internetu, webmasterov a pod. po proteste ako bloggerov obhajujúcich hackerské útoky na štátom sfušovane zabezpečené servery NBÚ.

Odhliadnuc od ďaľších kopancov nášmu pospolitému ľudu, to zakončím starými aférami so služobnými autami, ktoré rozvážajú rodiny ministrov a vládnych predstaviteľov kade tade, alebo sa nechávajú posielať stovky kilometrov do iných krajín na služobné cesty.

Aj z tohto dôvodu v úvode spotu požadujem auto. Mám nárok naňho podobne ako naši volení zástupcovia. A nielen ja a oni, ale aj ďaľší poctiví daňoví platcovia. Pozrime sa na to takto:

Ročne odvediete napríklad 80.000 daň.
Denný prenájom luxusného auta (napríklad vládne BMW) je cca 2.200,- Sk.
Za deň najazdíte asi 300 km, čo spapá benzín za 1.600,- Sk.
Mzda šoférovi bude asi 800,- Sk …

Dokopy cca 4.600,- na jeden deň pri všetkej skromnosti. A keďže to potrebujem aj na reprezentačné účely, pracovné povinnosti a podobne, mám nárok si ho požičať na jeden deň. Takisto aj ostatní z Vás. A dokonca je to spravodlivé, ako sám pán minister spravodlivosti. Však sme občania a sponzori tohto štátu ;-).

A potom zazvonil zvoniec a tejto fantazmagórie je koniec.

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

15 thoughts to “Vláda, požičaj mi auto!”

  1. neboj.. vsade tam kde su socani su dane ako krava 🙂 v cr ti odcestuje z 35k do kasicky 11k ..kym zostarnes bude vek pre odchod do dochodku 68 rokov.. takze si toho „sporenia“ ani moc neuzijes. vychodisko? zivnostak a permanentne tocit peniaze.. a neplatit ani korunu.. charita, sponzoring.. tak aspon vies komu to das 🙂

  2. ak by si medzi tymi stretnutiami stihol, tak skoc do parlamentu naplut harabinovi, meciarovi a slotovi do tvare. to je pravo kazdeho slusneho cloveka v tomto state. a aj ujo v prezidentskom palaci by si zasluzil, ten bol tiez spolupachatelom ich vladnutia. ale radsej uz nic nepisem, viac ako polovica slovakov-volicov sa nemoze mylit a tak mame co si zasluzime.

  3. definicia blogu: http://sk.wikipedia.org/wiki/Blog

    je to o mojich postrehoch, pocitoch … pisat o tom, kedy som vstal, ci siel na WC je somarina. skor pisat na nejaku temu. hlasovanie je podla toho ako ta blogspot zaujal … ci uz po informacnej alebo kvalitativnej stranke. proste ohodnotis tak, ako to citis, ale sympatie voci autorovi by mali ist bokom. inak vyjadris svoj subjektivny nazor.

    ak mas pocit, ze za vela nestoja, nemusis ich citat. o tom je RSS ci zoznam blogov, kde je v perexe naznacene o com bude spot. rozoberam co ma zaujme ako aj co ma nahneva ci pobavi. vyjadrujem nazory. tento konkretny spot bol mieneny ako nesuhlas s novelou zakonnika prace, ktoru kritizuju mnohi, ako aj s tym, ze voleni zastupcovia nas robia volov. vozia svoje rodinky a pod. ale platime to my – danovi poplatnici. daj si zoznam blogov a najdi si temu, ktora ta moze zaujat a precitaj si spoty v danej kategorii. a na objasnenie, spot je nieco ako clanok.

  4. som nexcel narazat na tvoju osobu.
    podla mna to je dobry priklad toho, ze ked nieco xces tak sa to mozes naucit aj bez VS 🙂 a byt rovnako (ba aj lespi) ako nejaky icertifikovany blbcek.

    este jedna vec co som ti xcel.
    mi nejak unika vyznam tohto tvojho blogu…
    to je ako tvoj dennik/tyzdenik?
    ci jak to mam chapat?
    mi to pripada ako keby som si napr. ja zalozil blog a pisal tam ze kedy som sa zobudil, co som ranajkoval, co sa prave ucim, kedy xodim na wecko…
    a potom by som to daval na net a pisal kazdemu nex si to cita a hlasuje.. 🙂

    a dalsia vec:
    co je to hodnotenie clankov?
    ako to myslis? mam hodnotit uroven (odbornost) clanku alebo co?
    bo si myslim ze tie clanky za vela nestoja…
    a vobec nexapem s cim to suvisi 🙂

    keby sa tu napr. rozoberali aktualne temy, keby kazdym mohol napisat nejaky clanok…alebo keby to malo nejaky hlbsi zmysel..by to bolo mozno lepsie..

    ale zas na druhej strane, som mozno vobec nepochopil tvojmu zameru s tym blogom 🙂
    maj sa a nex sa dari 🙂

  5. …ja len tolko ze si myslim ze je fajny nepomer medzi pracami(povolaniami)
    ked si zoberiem vysku platu napr. hercov, sportovcov, saskou zo showbizznisu, politikov, podobnyx IT tipkov 🙂 a na druhej strane: zdravotnicky presonal, pedagogicky, vedcov…
    hmmm
    nic v zlom, ale keby si vedel kolko zarabaju moji kamarati co su uz skoncili…. a ze musia studovat dalej (phd), potom atestacie atd. a ix plat..je fakt na pobavenie…
    sa mi to zda kus blbe…

  6. A je to tu. Hlupi opcan sa domaha nejakej sluzby. Vraj auto by chcel. Poculi ste? Auto! Dokonca vladne.
    Vlada, ktora chudobna je, musi setrit, kde sa len da, este aj od huby si odtrha, aby sa obcan mal dobre, pretoze skutocne s tych penazi, ktore vyberie na daniach, to nic nie je, verte mi. A on si len tak auto popyta.
    Na znak velkorysosti vlady a pochopenia, navrhujem tohto blogera poslat do Statneho mierne pracovneho tabora stastia a solidarity.

  7. eMDi teraz uz chapem ako si to myslel, ale ta formulacia moze vyzdiet aj tak, ze tvoje dane su viac ako 6ciferne, cize milion a viac… tolko by si asi chcel zarabat 🙂

  8. PUCK to vystihol spravne.

    ja podnikam v IT oblasti, ktora je vseobecne dobre platena. predavam vlastny produkt, ktory vyjde na celkom slusnu sumu, plus dodavam spotrebny material pre tlaciarne, co su nemale sumy, takze ono to narastie pomerne rychlo, ale z celkoveho zisku vela nakoniec aj tak nevidim …

  9. 6 cifernu hodnotu znamena aspon 100 tisic, na to aby niekto odviedol dan 100 tisic staci aby mal prijem cez 527 tisic. 527 * 0.19 = 100.13 tisic, cize 43.9 tisic pred zdanenim, co zase nie je tak vela

  10. co?
    „(som kvartálny platca, ročne presiahnu moje dane 6-cifernú hodnotu)“?!
    fakt? si sa nepomylil o jednu cifru?
    …zeby som sa vykaslal na skolu a daj sa na podobne chodnicky… 🙂

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: