Skip to main content

Ja a LinuxOS.sk – Vysvetlenie

Na margo mojej správičky na LinuxOS.sk vznikla celkom zaujímavá diskusia a dokonca aj anketa ohľadom budúcnosti portálu. Viacerí sa dotazovali vysvetlenia môjho rozhodnutia. Tu je.

Dôvodov pre moje rozhodnutie bolo viacero. Predovšetkým to boli veci okolo mojej spolupráce s Linux, s.r.o., ktorá portál vlastní a prevádzkuje. Tie nechcem veľmi rozpytvávať, aj keď sa mnoho vecí týkalo práve portálu. Kopa vecí mi bola jednoducho vyčítaná, dialo sa aj mnoho vecí na pozadí, ktoré ma čím ďalej, tým viac znechucovali, oberali o energiu a čas.

K nálade neprispelo ani mnoho sľubov od niektorých, či výčitky od iných a trieštenie komunity. Jeden z problémov: Každý bol zrazu odborníkom na chod portálu, každý mal kopu nápadov a návodov ako to celé spraviť, no články som písal ja, Viktor Srpoň a asi ďaľší dvaja, správičky prevažne len Edo Šurina, či bedňa a pod. Propagáciu Linuxu ako takého neriešil nikto, aj keď samoX86 s tomolcom pravidelne organizujú InstallFest a jediný pravidelní okrem nich bol ešte WlaSaTy a občas ja. Prednášky? Skoro nikto. Propagácia u svojich známych (napríklad aj cez Facebook či Twitter)? Alebo zorganizovanie aj v inom meste? Koľkí sa hlásite? Že nik?

Chceli ste mnohí blogy. Pozrite na daľšiu časť našej malej linux komunity na linuxon.sk. Koľko ich tam pribúda? Teraz nechcem znevažovať prácu chalanov aj keď podaktorí zbytočne podnecovali flame medzi LinuxON.sk a LinuxOS.sk, na čom sme sa už pomaly ja, Tomáš Hanzel a Robo Dúbravský zabávali … Kto sa ponúkol, že pomôže s blogmi? Kto programoval nový LinuxOS.sk a pomáhal s týmto novým dízajnom? Nech sa čokoľvek spravilo, bolo to len kritizované. A ja som jednoducho z toho unavený.

Snažil som sa, riešil po večeroch, na ceste domov z práce s noťasom na kolenách, atď., atď. …

Ako vidím budúcnosť? O osude LinuxOS.sk rozhodne majiteľ, ja už len maximálne pomôžem s minimom vecí, ak padne, otvorene podporujem portál LinuxON.sk, podporujem činnosť SOIT, podporujem aj plánovaný Viktorov projekt, vďaka ktorému vznikne na Slovensku niečo ako v ČR ABCLinuxu a Root.cz.

Nejaký článok z „našej“ sféry hodím občas sem, nejaký aj na LinuxON.sk a propagáciu Linuxu v SR už budem riešiť asi sám, bez spoliehania sa na iných. Malý okruh spokojných užívateľov už mám, čo sú cenné referencie, ktoré to zas posunú ďalej. Open source, GNU/Linux a všeobecne myšlienka FOSS sú mi veľmi blízke a okrem F1 ma nič nedržalo tak horlivo niekoľko rokov, takže to pre mňa niečo znamená.

Preto sa ospravedlňujem všetkým, ak som Vás sklamal, alebo sa Vás nejak dotkol, rozhodne to nebolo zámerom. Teraz mám viac času kúsok, tak sa budem snažiť aspoň LinuxON.sk podporiť zohnaním nejakej reklamy, lebo ponúkať honorár za článok nemá zmysel. LinuxOS.sk dával jeden z najvyšších honorárov v SR v našej sfére a aj tak to bolo k ničomu … Ak máte záujem, vyjadrite sa do komentárov, ale bez nadávok pls. Ďakujem …

 

Twitter hashtagy: Linux , LinuxOS.sk , LinuxON.sk

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

7 thoughts to “Ja a LinuxOS.sk – Vysvetlenie”

  1. budem stučný. netypicky stručný a poviem to niekoľkými slovami.

    eMDík, si fajn človek a urobil si toho dosť. Nejdem ťa súdiť, kritizovať ani vychvaľovať, no ak by bolo viac ľudí ako si ty, tak by bol Linux na Slovensku niekde inde. Takže úprimne, držím palce pri všetkom, do čoho sa pustíš…

  2. Ahoj eMDi,
    v prvom rade by som chcel podakovat vsetkym, ktori nejak pracovali a podporovali linuxos – ci uz priamo vedenie, alebo ti, co pisali spravicky a clanky, alebo ti kamenni navsevnici, ktori pomahali s otazkami na fore.

    Osobne mi je velmi luto stavu, v ktorom sa v poslednej dobe ocitol linuxos. Slovenska komunita (nie len!) dnes pocituje silny utlm, aspon podla mojho nazoru. Pred niekolkymi rokmi sa na linuxos striedalo vela kvalitnych prispevkov od roznych (novo)registrovanych uzivatelov, no dnes by som spocital prispevky od par „kamennych“ ludi. Mozno chyba mlada krv, mozno zanietenost pre dobru vec, mozno je to „fb“ erou a mozno je to prave rozsirenostou user-friendly distribucii, co by aj nasvedcovalo aktualne zameranie vacsiny otazok vo fore – a kto vie „googlit“ najde si pre svoju otazku odpoved sam. Najvacsim problemom aj tak zostava cas (aspon u mna), preto Ta obdivujem, ze si si tolko casu nasiel.

    LinuxON mam rad. Sice som ho nenavstevoval tak casto, ako LinuxOS, no viem, ze sa stale toci okolo neho par „zanietenych“ ludi, ktori smeruju portal smerom k uplnym zaciatocnikom, preto som zvedavy, ci sa najdu novi ludia, ktori budu tvorit obsah v novovznikajucom projekte, ktoremu plne drzim palce, alebo sa len prestahuju navstevnici linuxos. Je nutne si uvedomit, ze obsah tvoria ludia (a nie jeden, dvaja, ci traja), nie redakcny system alebo domena.

    Este raz chcem podakovat vsetkym, ktori v tom mali akokolvek prsty a drzim Viktorovi palce v novom projekte. LinuxOS bude pre pamatnikov uz legendou.

    Velke dakujem.
    fridex

  3. Aha, myslel som, ze ten predosly neposlalo.. Prosim zverejni len ten dlhsi z tych dvoch. Dik

  4. Cau emdi.. Tak som velmi rad, ze si sa nakoniec vyjadril. Bolo to tak ako som tusil. Stale sa vsak v zivote snazim opierat o to, ze vsetko je tak, ako ma byt. Mozno, ze ked ludia uvidia, ako taky skvely portal padne, tak si budu novy vazit a budu sa viac angazovat. A mozno ze nie.

    Vsetko to bolo velmi tazke, sam vies, a aj viem, preco si rezignoval ( a ty zas vies, preco som rezignoval ja, ciastocne to bolo z toho isteho dovodu ).

    Verim v to, ze novy projekt vybuduje novu komunitu, ktora bude zalozena na principoch rovnosti a spolupatricnosti, kde si ludia budu pomahat a budu aktivne prispievat k vyvoju open source na Slovensku. Verim aj v to, ze sa postupne nejakym obsahom zapojis aj ty.

    Viem, ze budem potrebovat tvoju pomoc.

    Dakujem za vsetko, co sme spolu pri LinuxOS prezili, cim sme si presli a dakujem aj za to, ze si mi dal moznost podielat sa na vyvoji, aj ked to neskoncilo dobre, osvojil som si nove programovacie techniky, a tie mi zabezpecili to, ze momentalne pracujem v skvelej firme a robim to, co ma bavi.

    Hadam, ze projekt, ktory som ti nedavno spominal do mailu v priebehu pol roka rozbehneme.

    Na margo ankety: Nevytvaral som ju ja, myslel som, ze ty.. Len tolko

    Prajem vela sil v sukromnom aj profesionalnom zivote, vela zdravia tebe, manzelke a hlavne malej, a vela stastia, nech je vsetko tak, ako ma byt.

    Budem ta kontaktovat a o priebehu noveho portalu budes informovany medzi prvymi.

    Dik, maj sa pekne.

  5. Zdravim emdi.. Tak predsa len je to tak, ako som si myslel, ze to bude. Nevadi. Stale sa snazim v zivote opierat o to, ze vsetko je tak, ako to ma byt.. Mozno ze po pade linuxos.sk si ludia zacnu vazit co maju, a bude tu priestor pre nove projekty, prednasky, sedenia a sirenie open source v ramci moznosti. Mozno ze nie, kto vie..

    Chcem ti podakovat za to, ze si sa k veci vyjadril. Chcem ti podakovat aj za skvelu spolupracu, skvele roky spojene s riesenim linuxos ( aj ked to nebolo vzdy najlahsie ) a za vsetko usilie, kt. si do toho vlozil.

    Momentalne prichadzam na rad ja, tak preberam stafetu a hadam sa mi beh podari dokoncit.

    Verim v to, ze budeme nadalej v kontakte a ze sa po case budes moct pripojit k novemu projektu akymi kolvek aktivitami. Viem, ze budem potrebovat tvoju pomoc.

    Maj sa fajn, uzi si leto, dcerku a nezabudni sledovat priebeh noveho projektu. Budem ta informovat.

    Viktor

  6. eMDi diky za „spoved“. myslim ze si dal do toho vela energie a za to mas moj obdiv. mna by vsak naozaj zaujimalo ako je to s tym prevadzkovatelom portalu.

    sam bojujem na vlastnom portaly, kde vyuzivam oss, s vybudovanim komunity okolo nejakej temy, cize si viem presne predstavit ake problemy je nutne prekonavat.

    zakladnou chybou slovenskej oss kumunity je to, ze ocakavame ze budeme zo dna na den funkcnou komunitou, ze zaujem o prednasky, installfesty a nove informacie bude schopny vytvorit nejaku masu ludi. vascinu informacii sme schopny zohnat na webe, cize toto nie je asi dobra motivacia. peniaze za clanky? mas pravdu 10 € nikoho z biedy nevytrhne. pisanie clankov na urovni ocakava nejake schopnosti a vzdelanie. zacinajuci autori ich nemaju cize 0 bodov. tych par chalanov co vie napisat dobry clanok (Imrich, Scerbak, Pastierik, Srnka atd.) tak o tych uz nie je pocut. predpokladam ze ich zozrali problemy bezneho zivota. existuje urcity model podla ktoreho prebieha prenos informacii v oss komunite. ludia nad 27 rokov (ak sa oss nezivia profesne) nemaju sancu davat nieco komunite aktivne, mozno mozu zobrat nejakych mladsich a viest ich nejakym smerom.

    na to aby vznikla konecne „zdrava“ komunita okolo oss je nutne zacat poriadne od nuly, nespajat na zaciatku otvorene projekty s komercnymi projektami, pretoze vznika urcita predstava, ze otvorena komunita je schopna vyprodukovat nejake zisky. asi nie.

    na svk nie je ziadna autorita ktora by mala nejake komunitne uznanie, uz len samotny pojem komunita vracia ludi spat o 30 rokov dozadu. podla mna je nutne aby nevznikali taketo projekty ako „oneman show“ ani aby nevznikali ako dohoda par kamaratov. vzniku musi predchadzat nejaka verejna diskusia – napriklad na blackhole. vyjadrit sa musi aj oficialne skupina zastupujuca oss aktivity – co je dnes SOIT. od zaciatku musi byt verejne viditelna strategia.

    drzim palce v dalsej praci aj v osobnom zivote!!!

  7. Čau eMDi, dík za osvetlenie, mňa by zaujímalo čo je to za ľudí z Linuxsro, jediné čo som našiel že sú vedení ako dlžníci.

    Podarí sa aby darovali portál komunite?

    Inak podobne skoro skončilo Ábičko, treba o problémoch písať a treba dať vedieť zavčasu že je zle.

    Ńa záver poďakovanie za odvedenú prácu a snahu niečo zmeniť.

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: