Skip to main content

Google ohrozuje Facebook – už reálne.

Google Buzz bol vtipným pokusom o sociálnu sieť. Dnes sa stal súčasťou Google Plus. Produktu, ktorého by sa mal ?Mark Zuckerberg začať obávať.

 

Nedávno sa objavili správy o pomalom odlive ľudí z tejto sociálnej siete. S príchodom Google Plus sa pojem pomalý môže veľmi ľahko zmeniť na hromadný. Hoci vyše 600 miliónov užívateľov je slušné číslo, len v rámci ľudí z ČR a SR sa objavuje mnoho hlášok o tom, že prejdú na novú sieť a pôvodné konto na Facebook-u zrušia. V konečnom dôsledku to môže znamenať odliv aj vyše 50 až 100 miliónov užívateľov celosvetovo. Veľa? Málo? Každý marketér či manažér mi dá za pravdu, že stratiť niečo medzi 10 až 20 percentami zákazníkov je viac než dosť a začína sa biť na poplach.

 

Aké sú plus Google Plus?

Google sa poučil a sledoval Facebook ako aj názory ľudí. Prichystal sieť pomerne odladenú a spĺňajúcu základné potreby sociálneho zákazníka. Použil pri tom veci, ktoré už má dávnejšie hotové, odskúšané a používané. Už neexperimentoval, ale šiel priamo na vec.

 

Súkromie: Veľmi častá téma a nespokojnosť v rámci FB. Vďaka Circles/Kruhom ľahko a prehľadne nastavíte, komu zobraziť foto/video/status. Prevencia aj predtým, že neustálým publikovaním kvanta linkov, či embedov sa vyhnete zmazaniu z okruhov zo strany Vašich známych. A osoby môžu byť aj vo viacerých okruhoch súčasne, čo zlepšuje prehľadnosť. Na Facebooku sú síce skupiny ľudí taktiež, no práca s nimi je niekedy hrozná.

 

Prehľadnosť: Aj vďaka vôni novoty, nie je Google Plus preplácaný hlúposťami. Síce rozložením prvkov sa viac-menej podobá na svojho staršieho konkurenta, designovo sa mi zdá uhladenejší a čistejší. Čo najmenej rušivých elementov.

 

Aplikácie a služby: Jeden z dôvodov, prečo končím aj ja s FB je spam a app-spam. Od 15 komentárov za hodinu od jedného užívateľa, cez fake statusy generované rôznymi podvodnými stránkami a otravné aplikácie samotné. Spomínate si na Places? Toľko očakávanú a testovanú službu? Je zrazu okolo nej ticho. Google má Mapy, Latitude ako aj sledovanie trafficu. Týmto tromfne Places aj FourSquare dohromady. Zrazu volania cez Skybook (Skype+Facebook) ?  Na čo? Google má dávno google talk, minimálne menej náročný na zdroje PC a dátový traffic. Pošta. Kategória sama o sebe. Ja mam Gmail konto viac ako 5 rokov a domény mi spravuje s poštou Google Apps. Google sľubuje aj ďaľšie aplikácie a služby, takže ostáva len veriť, že to nepohnoja. A so spamom im ide boj pomerne dobre.

 

Samozrejme, je to môj subjektívny pohľad na vec. Každý si nájde svoje pre aj proti. V dnešnej dobe súkromie de facto neexistuje, ak nežijeme niekde mimo civilizáciu. Facebook robí neustále zmeny, ktoré nevyhovujú masám. Google robí zmeny, ktoré ľudia ani nepostrehnú. A vďaka Google Plus redizajnuje aj staršie služby, ktoré to potrebovali. Kto má Gmail, bude skôr riešiť Google Plus, ako si kvôli pošte zakladať FaceBook konto. A čo Vy? Aké plusy a mínusy vidíte v oboch sieťach? Plánujete aj Vy premigrovať? Podeľte sa o svoj názor v komentároch.

 

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

3 thoughts to “Google ohrozuje Facebook – už reálne.”

  1. mozno nie premigrovat hned, ale casom sa mozno tak stane. G+ ma pred sebou este dlhu cestu, napriek tomu verim, ze by sa im mohlo podarit priniest sviezi vanok do monopolu na soc.siete.

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: