Skip to main content

Máte ICQ? Tak Vám treba!

Pár dní dozadu sa ma spýtala kamarátka, či neviem, prečo jej nejde ICQ … Už viem …

Kamarátka používa podobne ako ja Jabber prostredníctvom PSI, co je Jabber klient. V ňom má cez transport pripojené ICQ, ktoré jej však vyhadzuje všetky kontakty offline.

Pred chvíľou som však narazil na článok na root.cz, kde je objasnený dôvod problémov. Spoločnosť AOL, ktorej samotné ICQ patrí totiž zrušila jednu technológiu, vďaka ktorej spomínané transporty fungovali a niekoľko programov tiež. V tej chvíli ma napadlo, akoby mnoho ľudí hromžilo a nadávalo, že toto nemôžu … Ale môžu! V deň, keď som definitívne opustil ICQ svet, som napísal aj dôvody a vysvetlil, čo vlastne všetko podľa podmienok nemôžete robiť. Mnoho ľudí sa vtedy smialo, že k podobným veciam nedôjde, no aktuálny stav hovorí o opaku. Dokonca sa očakáva, že situácia sa bude ešte ďalej vyvíjať. AOL ako vlastník má totiž na to právo. ICQ je komerčná sieť, takže niet sa čo čudovať, pretoze sú za tým peniaze a nie malé.

Z toho vyplýva, že ak chcete komunikovať, zmeňte sieť. Viem, že to nie je ľahké. Pomôcť však môžete aj Vy. Prejdite napríklad na Jabber či GoogleTalk. Okrem voľnejších podmienok sa zbavíte na dlhú dobu otravných hoaxov (napr.: ICQ bude platené, pošli ďalej a budeš mať modrú kvetinku bla bla bla bla), v závislosti od Jabber serveru možnosť konfery, či počasie alebo prekladový slovník môžete mať poruke priamo vo Vašom kontakt liste … Zadarmo a bez otravnej reklamy. Okrem iného nájdete mnoho klientov (PSI, Pidgin, GoogleTalk…), ktoré dokonca menej spomaľujú Vaše PC.

Pri nástupe do mojej novej práce som bol milo prekvapený, že na komunikáciu slúži práve interný Jabber server, ktorý narozdiel od ICQ (ICQ nesmiete využívať na pracovnú komunikáciu …) neporušuje žiadne podmienky, takže môj šéfino by mohol byť kľudne vzorom pre ďaľších IT správcov, ktorí žijú v dobe kamennej a na PC nedajú iný browser než IE (aj na tých onedlho dôjde).

Aké je teda riešenie? Kašlite na ICQ, buďte IN a šup na český jabber portál pre ďaľšie info 🙂

Budem rád, ak sa mi potom pochválite Vaším novým JabberID 😉

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

7 thoughts to “Máte ICQ? Tak Vám treba!”

  1. Nj, ja by som tiez rad sekol s ICQ ale proste to nejde, mam tam prilis vela kontaktov na to, aby som sa toho zbavil.
    Na druhu stranu, vela kontaktov mam aj na GTalku, MSN a .Mac, takze to nieje az take strasne. Az mi raz ale ICQ prestane ist lebo pouzivam iny klient, tak sa na to vybodnem.

  2. Ja by som hneď prešiel na Jabber.. avšak ako presvedčiť 20 kamarátiek a 15 spolužiakov (BFU), aby si sa vykašlali na ICQ?.. Najradšej by som asi bol, keby ICQ fakt spoplatnia..

  3. 2 miro: Aj to je este celkom schopna alternativa, ale stale to ma nevyhodu … uzavrety protokol a vlastnene spolocnostou …

    2 amentma: viem co myslis, ale ked si vacsina z nich vedela regnut ICQ, co je dost narocne, tak potom regnut jabber je ako zapnut PC …

  4. hmm, to sa lahko vravi ze vyser sa na icq, ked tam mas vsetky kontakty po ruke a nie vsetci su dost pocitacovo zdatni aby tiez presli na ine… a tito light-useri maju dalsich znamych, atd… proste princip pyramida… takze ked chces zanechat icq tak zanechas za sebou vela kontaktov, ktore uz neobnovis…

  5. Ja uz viac ako rok pouzivam iba Live Messenger a som nadmieru spokojny. Ale je jedno co kto pouziva lebo vzdy je to lepsie ako ICQ :).

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: