Skip to main content

Zoznam tiahne do boja

Že sa život presúva na internet je jasné už dlhšiu dobu. Web 2.0 ošiaľ, komunity, stratégie a All-In-One služby dnes zaplavili internet. Slovensko práve absolvuje hromadnejší rozmach.

V jednom z posledných videopostov som sa zmienil o napredovaní sme.sk, ktoré akvizuje rozličné služby (medzi poslednými bolo natankuj.sk) a zvyšok trhu akoby spal. Spomínal som aj zoznam.sk, ktorý kedysi viedol v tejto oblasti a hlavne pokrytím rôznych služieb, ale akoby zaostal za zvyškom (a hlavne za sme.sk).

Dnešná správa na medialne.sk ma však prekvapila. Zoznam.sk štartuje komunitne zameranú funkciu s názvom Komunikátor. Pôjde o určitú obdobu Instant Messaging (IM) prepojenú s profilmi užívateľov a ďaľšími doplnkami. S touto novinkou je spojená zmena a to konkrétne ukončenie spolupráce s ICQ (konečne …) a prechod na open-source platformu XMPP, ktorú mnohí užívatelia vrátane mňa využívajú v podobe Jabber siete či známeho Google Talk-u. Na XMPP bude postavený samotný IM.

Dostupná je už aj beta verzia. Je však otázne, či bude možnosť pridania kontaktov na externých jabber servroch. Samotná funkcionalita, rýchlosť aplikácie a spoľahlivosť je zatiaľ neznáma, rozhodne je to posun vpred pre samotný Zoznam.sk po nedávnych sporoch s vydavateľstvom Ringier, ako aj pre užívateľa, že kvôli komunikácií s inými ľuďmi nemusí mať registrované konto na veľa IM službách (ICQ, MSN, Jabber, AIM, Gadu-Gadu a iné), čo sa zase prejavuje výhoda open-source.

Apropos open-source. V tlačovej správe bolo oznámené, že by mal časom prísť aj desktopový klient, tak sa natíska otázka, či spravia verziu aj pre open-source operačné systémy ako napríklad GNU/Linux, alebo opäť raz budú zvýhodnení len užívatelia majoritného OS a my ostatní máme smolu. Budem sledovať túto tému aj naďalej, takže sa k nej ešte vrátim.

P.S.: Súťaž o 3000 , 2000 a 1000 SK ešte stále trvá, tak sa neváhajte zapojiť!!!

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: