Skip to main content

Moderný televízor nie je už vecou luxusu

Za tento článok ma možno niektorí ukameňujú, ale ja to ako vždy risknem.

Keď sme začali s polovičkou bývať spolu, po krátkom čase sme kúpili televízor. Nič extra, stačilo nám obyčajné CRT s uhlopriečkou 55 cm. Veď to poznáte. Prídete domov z práce a ste radi, že ste radi a mnohí z nás aj tak po pár desiatkach minút pozerajú televízor ušami chrbtom k obrazovke 🙂 . Neuplynula veľmi dlhá doba a televízor bol u predajcu na záručnej oprave. Fajn, menili len tri veci, vrátane monitora, takže „nič vážne“.

 

Toť nedávno sa situácia opakovala už na súčasnej adrese. Dlhé žhavenie obrazu, skákanie farieb do žlta alebo zelena. Samozrejme, asi tak 5 – 6 mesiacov po záruke. Od rodiny nám bol ponúknutý náhradný televízor, čo sme však s manželkou zamietol. Tu už to nebolo ani tak o tom, že by sme boli rozmaznaní, ale CRT sme nechceli už aj kvôli zdraviu očí. Ani nie tak naších, ako Emkiných, keďže televízor ak náhodou je zapnutý, je od nej vo veľmi krátkej vzdialenosti a niekedy aj menej ako jeden meter.

 

Sám som zistil rozdiel v únave očí pri CRT monitore (btw., jeden ojetý vo veľmi dobrom stave značky AOC predám za nízku cenu, info mailom) a LCDčku. Slovo dalo slovo, s manželkou sme pri nákupoch pozreli u pár predajcov nejaké LCD televízory aj plazmové televízory. Modely boli pekné, pokrok za posledné 3 roky bol viditeľný. Ceny ani nehovorím.

 

Pozerali sme ich viac, rozhodli sme sa pre LCD aj z dôvodu nižšej ceny a porovnateľného komfortu. Jedná sa o SHARP, model je zbytočné uvádzať, kedže sa jednalo beztak o jeden z posledných kusov dodávky. 82 cm uhlopriečka, FULL HD, síce len DVB-T podpora vrátane IC modulu, celkom graficky príjemné celé GUI. USB bolo samozrejmosťou tiež, príjemne ma potešila podpora MKV formátov. Jediné čo ma mrzí, že SW podporuje len FAT16/FAT32 a NTFS súborové systémy (jedná sa mi o kompresiu a fragmentáciu súborového systému). Má aj možnosť nahrávania. A 280 EUR. No nekúp to! 🙂 Ak máte záujem, možem spraviť nejaké foto.

 

Suma sumárum. Pozerať niečo v SD a a vo FULL-HD je naozaj rozdiel, formula sa mi pozerá omnoho lepšie a hlavné je, že my nežmúrime už pri sledovaní TV a Emušiak si aspoň tak nederie očká. Ak sa Vám teda stane niečo podobné, oproti cenám CRT je LCD len o minimum drahšie, takže tu nešetrite a doložte aspoň na LCD, v opačnom prípade ušetrené peniaze aj tak investujete do okuliarov alebo očného …

 

eMDi

Blogger, webdeveloper, linuxák, F1 Fan

3 thoughts to “Moderný televízor nie je už vecou luxusu”

  1. No ja mam 52″ 132cm LCD telku uz vyse 2 roky a stala sa dennou sucastou mojho zivota. Nepozeram ani tak telku (len F1 ked ide v sobotu-nedelu), ale skor cez PS3 filmy, serialy, obcas nejaka hra. Fakt parada.

  2. Ved to. Este pred dvoma rokmi som bryle nenosil, teraz uz ano. a najhorsie je, ze uz aj program v TV je castokrat taky, ze grafika, fonty a podobne ta uz nutia zmurit pri CRT, lebo to nedokaze ostro vykreslit.

Pridaj komentár

%d blogerom sa páči toto: